Help! Mijn grondleiding is verstopt - Tips om waterschade te voorkomen

Help! Mijn grondleiding is verstopt – Tips om waterschade te voorkomen

Als je merkt dat je wc niet goed doorspoelt, de keukenafvoer borrelt, of als er water uit de wc komt terwijl niemand doucht en de wasmachine niet aan staat, dan kan het zijn dat je grondleiding verstopt is. Vooral als het regent kan dit probleem zich voordoen, omdat het hemelwaterafvoersysteem op je rioolsysteem is aangesloten. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om waterschade te voorkomen en het probleem op te lossen:

  1. Maak de hemelwaterafvoer los van het rioolsysteem Als het water dreigt omhoog te komen in de wc, douche, gootsteen of andere afvoeren, dan is het belangrijk om de hemelwaterafvoer los te maken van het rioolsysteem. Hierdoor kan het hemelwaterafvoersysteem niet meer overlopen in het rioolsysteem en voorkom je verdere schade.

  2. Controleer of de grondleiding verstopt zit Controleer vervolgens of de grondleiding verstopt zit. Als je een vrijstaand huis hebt, is het mogelijk dat de verstopping zich in de grondleiding bevindt. Als je in een rijtjeshuis woont, is de verstopping mogelijk in de hoofdleiding die het riool van het hele blok verbindt.

  3. Probeer de verstopping te verhelpen Als de verstopping zich in de grondleiding bevindt, kun je proberen deze te ontstoppen met behulp van een ontstoppingsveer of -materiaal. Als dit niet werkt, is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen om de verstopping te verhelpen. Zij beschikken over de juiste apparatuur en technieken om het probleem snel en effectief op te lossen.

  4. Voorkom waterschade Als het water dreigt omhoog te komen en je kunt de verstopping niet direct verhelpen, dan kun je een gaatje boren in de hemelwaterafvoer om het water af te voeren. Dit voorkomt dat het water in huis stroomt en waterschade veroorzaakt.

In conclusie, als je last hebt van overstromende wc’s, borrelende afvoeren en ander ongemak, dan kan de grondleiding van je woning verstopt zitten. Maak de hemelwaterafvoer los van het rioolsysteem om verdere schade te voorkomen, controleer of de grondleiding verstopt zit en probeer de verstopping te verhelpen. Voorkom waterschade door een gaatje te boren in de hemelwaterafvoer en schakel een professionele ontstoppingsdienst in als je de verstopping niet zelf kunt verhelpen.

Ontstoppingsdienst Nederland
Average rating:  
 0 reviews